Delen

The Starling Bajeskwartier Amsterdam in opdracht voor Alkondor

Vr 13 oktober, 2023

Project: The Starling Bajeskwartier Amsterdam
Aannemer: Hillen & Roosen
Architect ontwerp: Arons en Gelauff
Opdrachtgever: AM

Wie kent ze niet, de ongenaakbare torens van de Bijlmerbajes in Amsterdam, langs de spoorlijn naar Utrecht. De komende jaren krijgt dit gebied een compleet andere uitstraling en gebruik. AM won de competitie die door het Rijksvastgoedbedrijf werd uitgeschreven en heeft het gevangenisterrein in zijn geheel over genomen om er een energieneutrale en groene stadswijk van te maken: het Bajeskwartier.

Circulariteit is een van de kernwaarden van het Bajeskwartier. Van de zes bestaande torens worden er vijf gesloopt; het bouwafval hiervan wordt voor 98 procent opnieuw gebruikt. Dit gebeurt op uiteenlopende manieren. Zo vormt de straks de bestaande verbindingsstraat de plint van de nieuwe woongebouwen en worden gevels van de gevangenistorens gebruikt voor studentenwoningen. Zelfs de oude tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes. Het verleden krijgt daarmee op een bijzondere manier een eigen plek in het nieuwe kwartier. De zesde toren die behouden blijft, wordt getransformeerd tot een ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw.

De architecten wisten voor ze aan de slag gingen welke materialen voorhanden waren en hebben hun ontwerp daarop aangepast. Zo ontstaat een echt duurzame wijk met een zo klein mogelijke voetafdruk.

Een van de woongebouwen die verreist in het Bajeskwartier is The Starling naar ontwerp van Arons & Gerlauff. In opdracht van Hillen & Roosen, die The Starling bouwt, verzorgt Alkondor alle aluminium kozijnen en vliesgevels.

The Starling wordt een gemengd verticaal woonbuurtje, met 185 huurwoningen in allerlei maten en vormen. De getrapte opbouw van het gebouw zorgt voor veel ruimte voor dakterrassen en balkons. In dit gebouw wordt, op zichtbare plekken, zoveel mogelijk materiaal van de oude bajes hergebruikt.

Alle nieuwsberichten