Delen

KPN Toren op Zuid – eye catcher aan de Rotterdamse skyline in opdracht voor Alkondor Hengelo

Vr 17 maart, 2017

Opdrachtgever:          Dura Vermeer Bouw Heyma Rotterdam
Architect:                    V8 Architects
Opdrachtgever:          Real I.S. 

Het KPN gebouw in Rotterdam waarvan de officiële naam Belvédère luidt, wordt ook wel de Toren op Zuid genoemd.

Het gebouw is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. Het 98 meter hoge kantoorgebouw was bij oplevering in het jaar 2000 één van de eerste nieuwe gebouwen op de Wilhelminapier. Het KPN-gebouw is een echte “eye catcher” aan de skyline in Rotterdam. Het gevelvlak helt mee met de kabels van de Erasmusbrug. De helling van de gevel is met 6% bijna gelijk aan de scheve toren van Pisa. De scheve voorkant wordt gestuit door een stalen paal van ongeveer 50 meter.

Het gebouw heeft een hoogte van 96,5 meter en telt 23 verdiepingen. De toren staat op een ondergrondse stallingsgarage met twee lagen.

Het bestaande gebouw wordt uitgebreid met een in het oog springende plint. De plint krijgt een multifunctioneel en flexibel gebruik met bijvoorbeeld een ontmoetingscentrum, restaurant, vergaderlocatie en auditorium. Op niveau 1 komt aan de zijde van de Nieuwe Maas een galerij over de hele breedte van de uitbreiding. Op niveau 2 komt een dakterras.

De deels achterover hellende gevels worden door Alkondor Hengelo voorzien van ca. 1450 m² aluminium vliesgevels gemonteerd op staal, gedeeltelijk voorzien van 3D gebogen beglazing en een speciaal ontwikkelde automatische schuifdeur van 3,7 meter x 5,1 meter.

Alle nieuwsberichten