Delen

Aluminium, een duurzaam en circulair bouwmateriaal!

Di 20 februari, 2018

Alkondor Hengelo is trots bijgedragen te hebben aan de film die de VMRG (Brancheorganisatie voor de gevelindustrie) onlangs maakte over de duurzame levenscyclus van aluminium gevels. De film toont het circulaire proces waarbij het aluminium schroot weer opgewerkt wordt tot grondstof voor hoogwaardige gevelproducten!

In Nederland is sinds vorig jaar (19 april 2017) een samenwerking opgericht en een intentieverklaring getekend, waarbij het aluminium wat vrij komt uit gebouwen en productie weer terug komt in de gevelindustrie. Dit secundaire aluminium wordt ingezameld, verwerkt tot zuivere stromen aluminium met dezelfde legeringen, omgesmolten tot nieuwe ‘groene’ extrusiepalen. Deze extrusiepalen (billets) worden geëxtrudeerd tot nieuwe hoogwaardige aluminium gevelprofielen.

In dit recyclingproces spreken we van hoogwaardige recycling (upcycling) omdat we in staat zijn om de hoogwaardige aluminium legering weer terug te brengen zonder verlies in materiaalkwaliteit. Dit is een belangrijk proces omdat bij downcycling de kwaliteit verloren gaat, en het moeilijk is om deze weer naar een hoog niveau op te werken zodat deze weer geschikt is voor geveltoepassingen.

Voorheen werd er veelal secundair aluminium verhandeld met de lagere loonlanden. Zo’n 80% van het secundaire aluminium wordt geëxporteerd naar Azië. De verwachting is dat de vraag naar aluminium vanuit de EU tot 2050 naar verwachting met 45% zal toenemen. Het is daarom noodzaak de recyclingketen anders te organiseren en om als gevelbouwer grip te krijgen op de exploitatie van gevels zodat bij het einde van de levensduur de producten zorgvuldig gerecycled worden en weer in Nederland (of de EU) kunnen worden toegepast.

Alkondor Hengelo draagt zorg voor de deze recyclingprocessen in haar nieuwe ontwikkelingen van de circulaire gevel waarbij we van een product gerelateerde aanpak naar een service organisatie toewerken. Het volledige beheer van gevels wil Alkondor Hengelo op zich nemen inclusief de recyclingfase.

Alle nieuwsberichten